Teatteri & Maskeeraus

27.8.2018 – 24.5.2019

Katso tästä linjan opetussuunnitelma

Teatteri & Maskeerauslinjan tavoitteena on antaa opiskelijalle perustietoa ja osaamista teatterin eri osa-alueista. Koulutuksen tarkoituksena on parantaa opiskelijoiden mahdollisuuksia päästä teatterialan ammattikoulutukseen tai syventää taitoja esim. teatteriharrastusta varten. Sitä voi hyödyntää myös monissa kasvatus-, opetus- ja sosiaalialan työtehtävissä ja koulutuksissa. Koulutus keskittyy käytännön harjoitteluun ja opiskelijat valmistavat vuoden aikana useita esityksiä. Esitykset rakennetaan opiston musiikkilinjojen kanssa yhteistyönä, joten opiskelija pääsee tutustumaan moniin työskentelytapoihin. Tärkeää on, että opiskelija tutustuu näytelmän valmistamiseen alusta loppuun saakka.
Teatteriopintoihin sisältyvä teoria sidotaan käytännön tekemiseen, jotta se voidaan sisäistää harjoitusten avulla. Myös muissa teatteriopinnoissa käytännön harjoitteet ovat etusijalla. Vaikka opiskelujen pääpaino on näyttelijäntyöllä ja maskeerauksella, sisältyy koulutukseen opetusta myös mm. teatterihistoriasta, eri tanssilajeista, lavastuksesta, musiikista ja akrobatiasta riippuen myös opiskelijan itsensä toivomista painotuksista. Kansanopiston tiloissa toimii myös Paimion kesäteatteri, joten opiskelija pääsee seuraamaan kesäteatterin toimintaa ja mahdollisuuksien mukaan ottamaan osaa siihen.

Koulutuksen aikana opetellaan mm. aikakausimeikkejä (vuosisata- ja vuosilukumeikit), roolimaskeeraukset, vanhennukset, ruhjeet ja vammat, kampaukset ja drag show -meikit. Lisäksi lukuvuoden aikana perehdytään muoto- ja värioppiin, tyylihistoriaan sekä teatteri- ja näytösmeikkeihin. Opetusohjelmaan kuuluu myös hiuslisäkkeiden ja partojen sekä viiksien käyttö maskeerauksessa, ja opintoja liittyen asiakaspalveluun, markkinointiin ja projektityöskentelyyn.

Opiskelija saa kokonaiskäsityksen myös maskeeraajan työstä aina teoksen visuaalisesta suunnittelusta budjetin laskemiseen ja maskeeraamiseen esityksen aikana. Lukuvuoden aikana opiskelija kerää oman portfolion valokuvineen. Maskeerauksen painotuksella opetussuunnitelma on laadittu näyttötutkinnon vaatimusten pohjalta.

Musiikkiopintoja valitseva voi suorittaa Suomen musiikkioppilaitosten liiton vaatimuksia vastaavia kurssitutkintoja musiikin teoriasta. Lisäksi linjalle kuuluu opetusta stemmalaulussa sekä pop/rock/jazz -musiikin historiassa. Opiskeluun sisältyy myös kaikille linjoille yhteisiä yleisen kulttuurintuntemuksen tunteja, joilla käy eri taiteenalojen ammattilaisia luennoimassa. Lisäksi tarjotaan jatko-opintoihin suuntaavaa opinto-ohjausta sekä pääsykoevalmennusta. Opiskelijalla on myös mahdollisuus suorittaa näyttötutkinto maskeerauksesta ja tämän jälkeen opiskelija on valmis toimimaan maskeeraajan työtehtävissä. Linjalla opiskellaan 34 viikkoa kokopäiväisesti.

Linjan pääopettajana toimii Anu Hoskin.

Linjan hinta: 550€/kuukausi sisältäen majoituksen (2hh) sekä lounaan opiskelupäivinä. (Lisähinta 1hh 156€/kk). Opiskelumaksu ilman majoitusta 100 euroa/vko.  Hinta sisältää perusmateriaalit. Mahdollisia lisäkuluja materiaaleista voi aiheutua opiskelijan omista painotuksista maskeerauksen opintoihin liittyen.

Vsko tekee yhteistyötä Stadin Aikuisopiston kanssa ja opiskelijalla on riittävien taitojen myötä mahdollisuus suorittaa lukuvuoden päätteeksi Esitys- ja teatteritekniikan ammatti- ja erikoisammattitutkinto (ent. Teatterialan ammattitutkinto, osaamisala maskeeraus) Stadin Aikuisopistossa näyttökokeena. (Tutkintomaksu n. 1000 euroa)

Comments are closed